onsdag 31 augusti 2011

I mina trasiga skor



Nä, jag har inga trasiga skor, just nu, men ibland känns det som man går i trasiga skor när fötterna värker efter en lång dag på jobb, när man har ont i benen för att de där extra kilona på shoppingpåsarna var alldeles för tunga, eller för att man helt enkelt gått för mycket..
Idag har jag mest ont i ryggen och skallen.
Alltid i skallen. Mest för att jag tänker för mycket. Men att tänka är bra och nyttigt intalar jag mej själv.
Givetvis beror detta på vad man tänker på då.
Blev en tur till läkaren idag. Skulle blivit igår, men då jag kom dit där jag fick avtalat att vara vid ett visst klockslag vart lokalen mörk, dörren låst och inte en själ i sikte. Efter några krångliga telefonsamtal fick vi reda på att denne läkare hade försökt nå mej men mitt nummer hade varit "vanskeligt att slå". (I Norge förstår de inte att man måste slå landsnumret först!) Det visade sej i alla fall att läkaren haft ett dödsfall i familjen, så himla tragiskt! Så han var förlåten! Idag fick jag då istället, efter mycket om och men med telefon, IGEN, träffa en mycket angenäm läkare. Han tog sej tid, 1,5 timme för att reda ut och råda bot på vad som egentligen felar. Kläder skulle av, ryggen skulle böjas, armar skulle pressas in och ut, händer skulle tryckas emot nånting, nacke skulle rotera, skuldrar skulle pressas ihop etc etc. 
Tillslut kom han fram till att jag har "Carpal Tunnel syndrome". I det stora hela är det att huvudnerven i handen kommer i kläm och det uppstår utan nån särskild orsak. Drabbar ofta medelsålders kvinnor är ju också kul, så nu känner jag mej på riktigt gammal, suck!! Det ska bli operation tydligvis men när det trænger till å ske vet jag inte eftersom allt inom sjukvården dröjer, så tydligen även i Norge. MEN - vi håller tummarna som aldrig förr! Right?!

Idag fick jag också paket - wohoo! Av min sköna faster, hon har stickat en Pippi-tröja till mej! (Kort kommer inom kort kära lilla faster!)

Blev precis medbjuden på fest ikväll, klockan är 21.30 och jag säger nej. Varför? Jo, men man må ju leva upp till sin tantstämpel! Nej usch... Jag ska ju jobba imorgon, börjar 8.00, så måste stiga upp 06.15 för å hinna med frukost, kläder, hår och buss. Uff, jag börjar nog bli gammal....Damn!
Men tänk å se ut så här då..Det vill jag göra!


måndag 29 augusti 2011


Last night i had a dream. It had everything you want in life in it, it had everything you dont want in life in it. YOU were in it...

Picknick vid stranden

Många dagar skulle kunna spenderas helt utan mål, helt utan pretantioner. Bara lulla runt i sin egen bubbla och göra det man känner för just i den minuten, sekunden.
Men, skulle verkligheten se ut sådan hade inte våran lilla värld och samhälle fungerat alls.
Å hur trist hade det inte varit i det långa loppet?
Om man kunde få pengar utan att göra nånting! Men hade man vart värd det då?
Man måste ju göra sej förtjänt av pengarna, å det gör man ju inte om man bara slasar sej fram helt utan mål, helt utan pretantioner. Right?!
Idag har jag varit fri från jobb. Min värk i armarna och händerna har blivit värre så på senaste får jag inte sova som man ska. Det gör ondare än ondast och jag önskar inte ens Hitler himself denna värk för ingen förtjänar den. Man blir trött av värk och jag känner mej som en gammal gammal dam som jobbat inom vården i hundra år, ätit kladdkaka varje arbetspass och suckar när hon faktiskt måste jobba på jobbet. Men nu är ju inte jag en gammal, gammal tant som jobbat inom vården i hundra år, jag är ju en 25 årig ung, frisk tjej som älskar att jobba! Å då gör det så ont i mej att inte kunna riktigt, även om jag bitit ihop i snart 6 månader. Imorgon ska jag träffa en läkare och hoppas på att han kan hjälpa mej. Läkaren hemma i Stockholm gav mej droger så jag skulle kunna sova, men alla ni som känner mej vet ju vad jag tycker om droger....

För att lugna min själ och värk lite tog jag med mej en låda picknick och gick ner till stranden...
Hoppas ni haft en mysig dag!








söndag 28 augusti 2011

Sol-mys!

Sol är en tjej på 2 år.
Hon är cool, hon är sötast och hon ska lära sej svenska!
Än så länge kan hon "mysigt", "jättebra" och "vatten". Fantastiskt!


Hon har också världens bästa föräldrar! Vibeke & Christian, tack för allt ni gör för mej!



Snart en månad

I veckan har jag varit här i en månad. Tiden går så fort.
Det har ändå hunnits med en del tycker jag trots att man jobbat
hyfsat mycket. Idag var jag på fotboll för andra gången, Bodø Glimt!
De vann matchen med 3-1, en sjukt seg match i första halvlek, men i andra
kom dom igen spm tusan och gjorde alla mål! Kul å se. Men guuud vad jag
blir sugen på att spela boll!! Undra om man kan få ihop nåt...

På vägen hem, alltid på vägen hem, åker vi precis vid vattnet. Där
är så vackert. Vattnet här i Norge är så blått, precis som i medelhavet, bara det att
det är så extremt kallt (!). När man åker ner för en av backarna på väg hem
så ser man som ett orakel, mirakel!, som öppnar sej. Man ser hav, fjäll och om kvällarna-
världens vackraste solnedgångar, dimma över fjällen och detta fantastiska hav!
Det får själen att sjunga hallelujah och ögonen att glittra.
Önskar att ni alla kunde komma hit å se med era egna ögon..






tisdag 23 augusti 2011

Music to die for


Det var ju som sagt festival i helgen och på en av de små scenerna uppträdde en tjej som kommer från Bodø, men som numera är bosatt i London där hon går på nån skola som har med musik att göra. Det är førsta gången jag hört talas om henne och det är också första gången jag hört en så klockren ny stämma. Hon har allt.
En blandning mellan Lily Allen och Amy Winehouse enligt mej. Finns på myspace! Caroline Ailin.
Kom ihåg var du hörde det först!


Att gå i regn


I Bodø regnar det alltid. Iprincip varje dag regnar det, nån gång under dagen i varje fall.
Men vet du vad?
Det gør inget. Inget alls! Før det ær Bodø å jag har bruna gummistøvlar!







måndag 22 augusti 2011

"Vad ska jag bli när jag blir stor?"

När man träffar gamla vänner, eller før den delen nya vänner eller bekanta pratar man ofta om olika ting å saker. Ibland kan de sakerna handla om vad man känner, om vad man vill, om vad man gillar, om vad man inte gillar. Med gamla vänner kan man också ofta prata om gången tid, om vad man gjort och inte gjort, om vad man drömmer om och liknande. Man jæmför upplevelser och erfarenheter och tipsar.
En sak som alltid kommer upp brukar vara vad man vill jobba med.
Nästan ingen jag känner vill jobba med det de gör just i denna stund. Så även jag. Kanske också du?! Det är kjempesvårt.

Det finns många jobb. Många möjligheter, många val. MEN, finns det det egentligen?!
Förr kunde man ju prova på jobb lite som man ville, idag behøver du oftast en magister-drottning-kunglig-ingengörs-akademisk-proffs-högutbildning, PLUS 5 års erfarenhet. Helst.
Hur i hela friden tänkte de där?! "Ja, jo, vi behöver ett papper på att våra anställda faktiskt har suttit i 10 år och studerat det ska vi hålla på med här för att kunna visa upp før diverse myndigheter och statliga byråer, før att sedan kunna skryta om att vi faktiskt har certifikat på våra anstællda som faktiskt inte egentligen kan ett skvatt - MEN DET STÅR PÅ PAPPRET ATT DOM KAN ialla fall och det är ju bra." Eller?!
I mina ögon ska man få prova det man vill. Alltid.
Bara för att man kan en sak på papper betyder det inte att man är så bra som pappret sæger.
Likaså - bara før att man inte har några papper betyder inte det att man inte kan nånting om själva grejen, jobbet, vad det nu kan va. Anar ni bitterhet? Ja det kan va så, før jag har inte världens bästa betyg, men jag har f*n så många egenskaper som ingen i værlden kan ta ifrån mej. Egenskaper och erfarenheter som inte kan mätas i pengar eller jämföras betygsmässigt.

Jag har ingen aning om vad jag vill bli när jag blir stor, men det jag vet är att jag vill göra nånting som gör mej varm i själen, som görs av kärlek å inte styrs av pengar och som på nåt sätt hjælper andra till en bättre tillvaro.

Vad vill du bli när du blir stor?





söndag 21 augusti 2011

Vacker, vackrare vackrast






När man går på tur i Norge går man promenad.
För mej var det att man gick på hajk eller nån bergsbestigning, men icke. Det kan vara en simpel promenad, en biltur ner till butiken, en cykeltur till byn etc. Visst är det kul?
Jag gick ingen längre promenad idag men jag gick en liten tur. Med bil också.

Söndagar är något alldeles extra. Man kan slappna av, man kan njuta och man kan också äta massa god mat på hytta. Hytta betyder då stuga. Alla har hyttor här. Å den behöver nödvändigtvis inte ligga långt bort,bara en 15 minuter med bil räcker. Där har jag varit idag och varje gång blir jag lika bortskämd med god väl lagad mat OCH dessert! Alltid! Blir inte överraskad om man går upp en 10-15 kilo på ett par månader, ha!
Mina fantastiska vänner som ger mej husrum och med öppna armar tar sej an mej ska ha en eloge för allt detta. Inte bara mat och rum, utan också familj och kärlek. Kärlek till Vibeke&Christian!






En helg med mat, lycka & musik.


Parkenfestivalen 2011 i Bodø.
Den har funnits sedan 2006 och är lagd, som det låter, mitt i en liten park mitt i byn.
Väldigt bra må jag säga. I år var det artister som Robyn, Håkan Hellström, Iggy pop & the stooges, IdaMaria, The Hooters, Live's Ed Kowalczyk å många fler. På fredagen jobbade jag till 17 ungefär sen fick jag njuta av festival liv med fina vänner och bekanta. På lördagen var det jobb i ungefär 13 timmar ståendes i en buss med 2 galna kockar før att sälja mat till hungriga festivalbesökare.
Det var sjukt kul och inte alls så jobbigt som jag trodde.
Jag fick ju se Robyn på fredagen och måste säga att hon är GRYM live! Dansandes med mej själv (då mitt sällskap var liiiite för trötta och gick hem) och tusen andra, högt sjungandes med i hennes fantastiska texter och ett par stycken som dansade lika mycket som mej fast skrek ännu högre, var jag i en bubbla av lyckorus! Magiskt! Bodø är en magisk plats!

Så här såg min festival ut i bilder..








Iggy Pop tha man!


Så stod vi i en buss å jobba hele dagen!

IdaMaria! "I like you so much better when you're naked!"



Redo för jobb!


Håkan. Norrbaggar älskar honom!









Min lillebror


Det finns en enda människa på denna planet som ALLTID får mej att må bra, att skratta, att känna glädje och lugn.
Det är en liten kille som bara är 6 år och 5 månader. Han heter Johan och det är min lillebror.
Igår när jag var iväg på ett mission på jobbet ringde jag mamma och hon berättade då att han sagt "Vivvis pojk" hela dagen. That's right, han är min pojk. MIN STJÄRNA!

Johan - Jag älskar dej!!


torsdag 18 augusti 2011

Imorgon är en annan dag.

Idag har jag jobbat i cirka 13 timmar. Jobbigt, men okej.
Det är næmligen så att det är ett event i helgen i Bodø. Parken heter det, en musikfestival i 2 dagar med grymma artister! Kolla in: parkenfestivalen.no.
Dær ska jag jobba och det ska bli grymt! Førhoppningsvis kommer man æven få se en del artister då vi har en buss full med mexikansk mat snett framför scenen - wohaaaa! Robyn spelar imorgon fredag! hejjjjja!!

Vi ska även ha en grupp kockar som lagar maten som kallar sej før "the flying culinary circus".
Grymma snubbar! Kolla in deras sida: fccircus.com å faschineras av dessa grymma dudes!



onsdag 17 augusti 2011

Pictures of a magic place

There is something magic about this place...
Man blir alldeles varm i kropp och knopp!!





En annan del i världen.

Akkurat nu sitter jag i ett hus vid havet. Här finns ett stort panorama fönster i vardagsrummet (stuen som det heter på norsk) där jag ser ett stort fjäll, en liten båthamn och böljan den blå.
Jag befinner mej alltså i Bodø som ligger i norra Norge. Om du är nyfiken? Jaa, då kan du googla!
Den där mr.Google vet ju ganska mycket så jag tror han även har information om Bodø.
En av de mest vackra platser på denna planet enligt mej.

Nu har jag bara varit här i 2 veckor, MEN, jag har vart här för ett par-tre år sedan också. Precis som då jobbar jag också nu på ett ställe som heter "Lyst på". Det betyder "Lust på". Inga konstigheter!
Alla borde åka hit. Alla borde få se och uppleva det som finns här. Man får sinnesro som aldrig förr, blir väääääldigt väl behandlad och omhändertagen, midnattssol var kväll som är to-die-for! Och en hel massa annat som är bra för kropp och själ.

Så välkomna att följa mej och min vardag i Bodø!
För att ni ska förstå lite hur jag menar med natur och solnedgång får ni ett par bilder..